ClearOS ir serveru operētājsistēma, kuras galvenā funkcija ir tīkla gateway un firewall operēšana, bet ne tikai. Ar to ir iespējams izdarīt daudz vairāk, piemēram, veidot aktīvo direktoriju un uzturēt nelielus servisus kā printserveri vai file šāres.

Instalācija

ClearOS instalācijas process ir ļoti vienkāršs. Ja kādreiz ir nācies instalēt Linux OS, vai arī operētājsistēmu kā tādu, instalācijas procesam problēmas nevajadzētu sagādāt. Pilna instalācija (kopā ar pēcinstalācijas konfigurēšanu) aizņem aptuveni 30 minūtes.

Kad instalācija, pēcinstalācijas konfigurācija un atjauninājumi ir pabeigti (paveicams no intuitīva Web interfeisa) var pievienot aplikācijas, kas paplašina ClearOS funkcionalitāti.

Darbība

ClearOS darbība ir pavisam vienkārša, līdzīgi kā Windows Server, kas funkcionalitātei izmanto Roles un Features, tā ClearOS izmanto aplikācijas, kas pieejamas veikalā (ClearOS Marketplace). Ir pieejamas gan maksas, gan bezmaksas aplikācijas. Šādi ir iespējams izveidot ClearOS ar sev nepieciešamajām funkcijām un maksāt tikai par to, ko izmanto.

Katrai no ClearOS versijām ir pieejamas dažādas aplikācijas.

Versijas

ClearOS  tiek piedāvāts 3 versijās – Community, Home un Business.

Community versija ir bezmaksas, ietver sevī visus jaunākos atjauninājumus, darbojas kā atjauninājumu testēšanas platforma. Neiesaka izmantot produkcijas vidē, kā arī tai netiek piedāvāts tehniskais atbalsts.

Home versija tiek pozicionēta kā mājas media-serveris un tīkla drošības platforma, kurai komplektā ir iekļauti blacklist mājas lapu saraksti, dinamisks DNS, attālinātās piekļuves Backup, SERVIIO un PLEX media serveris, kas priekš Community un Business laidumiem ir maksas pakalpojumi, un daudzas citas aplikācijas. Nav pieejams atbalsts, taču tiek saņemti jau pārbaudīti atjauninājumi.

ClearOS Business versija tiek piedāvāta četros apakšlaidumos: Bronze, Silver, Gold, Platinum. Pamatā tās atšķiras atkarībā no aplikācijām un supporta, kas katrā no versijām ir iekļautas.

Bronze versija – izmantošanai produkcijas vidē. Arī tiek izmantoti tikai pārbaudīti atjauninājumi. Pieejama master/slave sinhronizācija, kas noder, ja tiek izmantota kāda no aktīvajām direktorijām, ar šo sinhronizāciju, lietotāji, grupas, paroles tiks replicētas visās sinhronizējamajās iekārtās. Iekļauts Windows Active Directory Connector, lai ClearOS instanci savienotu ar Windows Aktīvo Direktoriju, kas ļaus savienot esošo Windows Aktīvo direktoriju ar ClearOS iekārtu ērtākai politiku izlaišanai. Jāmin, ka tas atsevišķi izmaksās 125 dolārus gadā, kas nozīmē, ka Business versijā tas jau ir iekļauts un atsevišķi jāpērk nebūs. Bezmaksas direktorijas alternatīva būtu Linux SAMBA aktīvā direktorija. Ar RSAT rīkiem, tā ir viegli pārvaldāma no jebkuras Windows iekārtas vai arī vienkāršoti no ClearOS web interfeisa.

Silver papildus piedāvās iespēju bloķēt komerciālās adreses (.com), antivīrusu un antispam rules iekš Content Filter Engine (atsevišķi šāda aplikācija maksātu 100 dolārus gadā) un attālinātās konfigurācijas backup aplikācija.

Turpretī Gold abonēšanas maksā iekļauts (level1) tehniskais atbalsts, 1 darba dienas reakcijas laiks, bet Platinum piedāvā Level1-3 tehnisko atbalstu, 4h reakcijas laiku, telefona atbalstu.

Atbalsts

Arī atbalsta opcijai tiek piedāvāti dažādi tā veidi, atkarībā no abonēšanas līmeņa.

ClearOS Editions

Bronze un Silver laidumiem atbalsts nav iekļauts, par katru radušos incidentu, kura risināšanai nepieciešama palīdzība, būtu jāmaksā no 100 līdz 250 dolāriem stundā.

ClearOS Editions

Gold abonentiem cenā jau ir iekļauts 1. līmeņa atbalsts, kas palīdzēs atrisināt problēmas, kas saistītas ar veikala, servera, gateway un tīkla aplikācijām.

Platīna abonentiem iekļauts 2. Līmeņa atbalsts, kas paredzēts, lai risinātu jau mazliet sarežģītākas problēmas, izmantojot termināli; palīdzēs ieviest aplikācijas, kuras no web interfeisa nav iespējams iegūt. Par papildus samaksu (100-250 dolāri par stundu un tikai platīna abonentiem) ir pieejams arī 3. līmeņa atbalsts, kas  paredzēts augsta līmeņa problēmām (piemēram: draiveru veidošana, asistēšana, sertifikātu veidošana, RAID disku atkopšana), kuru atrisināšanas laiku ir grūti noteikt. Šādām problēmām tiks nozīmēti vairāki speciālisti.

Interfeiss

ClearOS pamatā ir vienkāršs, ērts un intuitīvs Webconfig interfeiss. Pēc instalācijas tam ir iespējams piekļūt no https://clearosIPadrese:81. Adresi iespējams ieraudzīt iekārtā, kur uzinstalēts ClearOS.

Pieslēdzoties pie ClearOS, sākumā parādīsies pieslēgšanās logs, pēc tam pats webconfig interfeiss.

ClearOS Interface

Interfeiss sadalīts vairākās joslās. Pirmā navigācijas josla izdalās 5 apakšsekcijās.

Pirmā vienkārši ir ClearOS ikona, kas norāda, kura versija tiek izmantota (šajā gadījumā ClearOS Business). Aiz tā seko Dashboard – ļauj apskatīt informāciju par sistēmu.

ClearOS Menu

Kā redzams zemāk, zem Dashboard iespējams skatīt informāciju par sistēmu. Konkrētajā piemērā iespējams ieslēgt vai izslēgt sistēmu, aplūkot procesora noslodzi, informāciju par lietotājiem un grupām u.c.

ClearOS Dashboard

Attēlojamo informāciju iespējams rediģēt pēc saviem ieskatiem, nosakot kolonu un rindu skaitu un pēcāk izvēloties, ko tieši vēlamies skatīt.

Tālāk navigācijas joslā seko Marketplace, kur ir iespējams pievienot un mainīt ClearOS funkcionalitāti. Iespējams apskatīt aplikācijas, tās pievienot/noņemt. Tā darbība ir ļoti vienkārša  – ierakstot meklēšanas lodziņā nepieciešamās programmas nosaukumu un, ja šādas aplikācijas būs, tad to būs iespējams pievienot jūsu ClearOS. Piedāvātās aplikācijas ir iespējams sakārtot pēc funkcionalitātes, cenas, kategorijas, izvēlēties sagatavotu template (template iespējams izvēlēties tikai pie sākotnējās (initial) konfigurācijas).

Pēc Marketplace – Support sadaļa, kurā iespējams veidot atbalsta pieteikumus (atkarībā no esošā abonementa), doties uz forumu, apskatīt ClearOS dokumentāciju (kurā, starp citu, ļoti labi aprakstīta programmu uzstādīšana un mazliet arī par biežāk pieļauto kļūdu risināšanu).

ClearOS Tickets

Root sadaļā iespējams izrakstīties un mainīt konta pieslēgšanās informāciju.

Otrajā navigācijas joslā iespējams piekļūt uzstādītajām ClearOS aplikācijām. Tās ir kategorizētas atkarībā no funkcionalitātes.

ClearOS Menu

Backup

ClearOS piedāvā iespēju veidot sistēmas konfigurācijas rezerves kopiju veidošanu. Tajā ir iekļauta lietotņu konfigurācija, gadījumos, kad vidē pastāv arī Aktīvā direktorija, arī tās kontiem tiks veikta kopiju veidošana. Gadījumos, kad būs nepieciešams atjaunot kādu no kopijām un kāda no programmām nebūs vairs pieejama (piemēram, atinstalējot to), ClearOS automātiski to pievienos klāt un atjauninās tās konfigurāciju. Pēc noklusējuma, rezerves kopijas tiek veidotas reizi dienā, manuāli to var darīt arī biežāk, šos iestatījumus nav iespējams mainīt. Backup sadaļā iespējams arī atjaunot kādu no veidotajām rezerves kopijām (skatīt attēlu zemāk). Tāpat ir arī iespējams rezerves kopijas lejupielādēt un glabāt ārpus ClearOS.

ClearOS Backup

Papildus lokālajam backup ir iespējams iegādāties Remote Configuration Backup, kas jau ir mazliet advancētāks. Ir iespējams rezerves kopijas glabāt Eiropas (Frankfurt) vai Amerikas (Virginia) serverī, iespējams saglabāt noteiktu skaitu rezerves kopiju. Papildus tiek veiktas dienas, nedēļas, mēneša un gada rezerves kopijas. Cena ir 10 dolāri gadā, tajā iekļauts 1GB vietas, papildus 1GB maksās 10 dolārus.

Storage

Attiecībā uz ClearOS, nav produkta/aplikācijas, kas sniegtu iespēju lietotājam pārvaldīt to, atstājot lietotājus neizpratnē par to, cik tad ir nepieciešams, cik ir patērēts, cik palicis. Pēc ilgas meklēšanas internetā, tuvākais pie kā bija iespējams nonākt bija aplikācija Storage Manager, kas izklausījās daudzsološi, tomēr nekādu papildus funkcionalitāti tā nesniedza, neskaitot informāciju par cieto disku, tā izmēriem. To arī pievienot bija iespējams tikai no komandrindas. Komandrinda – arī ir vienīgā iespēja, kā manipulēt ar ClearOS storage. Pēc nelielas darbošanās ap šo, izdevās pievienot iSCSI storage pie ClearOS servera, kas varētu darboties kā additional storage. Bet tā kā ClearOS tiek mērķēts kā tīkla gateway, šāda funkcionalitāte nav arī īsti nepieciešama, un šādu lietotņu neesamība ir attaisnojoša (lai gan šādas funkcionalitātes ieviešana nākotnē, ClearOS varētu padarīt tikai populārāku).

Secinājumi

Ar ClearOS, nebūs iespējams replicēt Windows Small Business Server vai vienkarši Windows Server darbību. Gadījumā, ja vēlēsieties darbināt servisus kā Exchange, Hyper-V, tas nebūs iespējams. Kā alternatīva varētu būt virtualizācijas veikšana, izmantojot termināli (kā jebkurā citā Linux laidumā, bet tad atkal zustu ClearOS jēga), vai darbināt DropBox Paper serveri, tomēr tas nebūtu produkcijas līmeņa risinājums. ClearOS noteikti nebūtu jāuztver kā alternatīva Windows Server.

Bet tam arī nevajag būt kā alternatīvai, jo tas nemaz nav paredzēts aizstāt Windows Server funkcionalitāti (pagaidām). Ja jūs meklējiet ļoti vienkāršu, ērti uzstādāmu un pārvaldāmu rīku priekš Ugunsmūra, Aktīvās direktorijas, VPN, DNS, DHCP un vispārīgas tīkla pārvaldības, ClearOS ir tieši tas, kas nepieciešams. Iespējams ClearOS funkcionalitāte paplašināsies, bet līdz tam, izmantojiet ClearOS kā small business tīkla rīku go-to.