Hewlett Packard Enterprise ir veicis atjauninājumus ProLiant Gen9 serveru klāstā ar jaunām un atjauninātām komponentēm. Viens no jaunievedumiem ir NVDIMM – HPE Proliant Gen9 serveri būs pirmie industrijā, kas to atbalsta. Klāsta nosaukums ir HPE Persistent Memory. Konstanta atmiņa ar RAM moduļu ātrumu un uzticamību ilgstoši ir bijis aktuāls temats, kuru datu glabāšanas un atmiņas industrija ir mēģinājusi ieviest, lai tiktu sasniegts nākamais ātrdarbības un uzticamības līmenis pēc zibatmiņas, par mērķi izvirzot universālās atmiņas sasniegšanu.

SSD disks jeb pusvadītāju disks, ir sniedzis šķietami neticamus veiktspējas uzlabojumus, salīdzinājumā ar magnētiskajiem cietajiem diskiem jeb HDD. SSD, tāpat kā HDD, saglabā datus strāvas pārtraukuma gadījumā un vairākus gadus tie var saglabāties bez informācijas zudumiem. Par SSD atmiņu ir pieejams daudz ātrāks variants – industrijā zināmā DRAM atmiņa, kuras ātrdarbība ir mērāma nevis milisekundēs, bet mikrosekundēs. Neskaitot lielās izmaksas attiecībā pret 1GB atmiņas, iemesls, kas industriju attur no plašas DRAM izmantošanas kā datu glabāšanas iekārtu ir fakts, ka strāvas pārtraukuma gadījumā visa informācija no DRAM atmiņas moduļa pazūd.

Apvienojot DRAM moduli ar NAND flash atmiņu un nodrošinot strāvas padevi, kamēr dati tiek kopēti no DRAM moduļa uz flash atmiņu strāvas zuduma gadījumā, situāciju ar datu pazušanu tiek atrisināta. Šāds risinājums nodrošina datu glabāšanas veiktspēju, izmantojot DRAM moduļa līmeņa ātrdarbību un uzticamību, bet strāvas pārrāvuma gadījumā dati netiek zaudēti. Atmiņas iekārta vizuāli ir līdzīga RAM modulim, kuru ievieto NVDIMM atbalstītos RAM slotos iekārtā. Tās var tikt izmantotas datu glabāšanai vai arī kā operatīvā atmiņa. Šāda konfigurācija nodrošina izteikti paātrinātu darbību dažādām darba slodzēm, kur nepieciešama ātra atmiņa ar augstu uzticamību, piemērām datubāzēm un finanšu sektoram. Kā arī DRAM, atšķirībā no SSD diskiem, neietekmē šūnu “izdegšana”.

HPE ProLiant Gen9 serveri izmantos ražotāja Micron NVDIMM moduļus. Pagaidām to izmērs ir 8GB DRAM un 8GB NAND datu glabātuve, bet jāmin, ka NVDIMM nav opcija, kura tika “pielipināta”, lai ražotājs varētu iegūt kumosu jaunā tirgus. Gen9 serveros jau no to izlaišanas brīža tika iebūvēts fizisks atbalsts NVDIMM atmiņai. Ja būs pieprasījums pēc lielākiem NVDIMM moduļiem, tad arī tie ar laiku nonāks tirgū ProLiant Gen9 serveriem. ProLiant Gen10 serveriem arī izlaišanas brīdī būs NVDIMM moduļu atbalsts. Pagaidām viens serveris atbalsta līdz 128GB NVDIMM datu glabāšanas atmiņas, bet serverim nepieciešamā minimālā CPU versija ir Intel Xeon E5-2600 v4.

HPE nav vienīgais ražotājs, kurš piedāvā NVDIMM risinājumu, konkurentu risinājumi atšķiras ar to, kā tiek nodrošinātā strāvas padeve NVDIMM modulim. HPE ProLiant Gen9 ir vienīgie, kuri nodrošina 12V strāvu NVDIMM modulim caur DIMM slotu, kamēr konkurentiem ir nepieciešams ārējs strāvas avots ar papildus kabeļiem un kapacitātoriem, kuri aizņem gan vietu servera iekārtā,  gan arī sarežģī komponenšu apkalpošanu un gaisa plūsmu.

Strāvu, ārkārtas gadījumā, nodrošina 96W Litija-jonu HPE Smart Storage Batterija, kura tiek savienota ar pamatplati tās priekšgalā pirms ventilatoriem, tādējādi netraucējot citu komponenšu atrašanās vietai un gaisa plūsmai. Vienam serverim nav nepieciešamības pēc papildus baterijas, ja izmanto vairākus NVDIMM moduļus un SmartStorage kontrolieri. Viens ProLiant DL360 Gen9 serveris atbalsta līdz 16 DIMM moduļus. HPE LRDIMM moduļi ar 128GB DDR4 ietilpību lielākajā daļā gadījumu spēs atsvērt atmiņas samazinājumu, izmantojot mazāk ietilpīgos NVDIMM moduļus.

HPE arī strādā, lai nodrošinātu programmatūras un operētājsistēmu atbalstu NVDIMM moduļiem, lai varētu maksimāli izmantot to sniegtās priekšrocības. Tāpat arī tiek strādāts pie tā, lai NVDIMM risinājums darbotos ar Linux pmem.io draiveri. HPE ir pirmais ražotājs, kas atbalsta  Windows Server 2012 R2 NVDIMM tehnoloģijai. Tāpat arī  no pirmās dienas ir NVDIMM atbalsts Windows Server 2016 un SQL server 2016.