Windows Admin Center

Pirms kāda laika apskatījām Microsoft veidoto produktu Project Honolulu. Tā galvenais uzdevums bija konsolidēt visus esošos Windows Server pārvaldības rīkus vienā web-bāzētā rīkā, lai sakārtotu radušos haosu. Pagājis nedaudz vairāk kā gads un Microsoft ir aktīvi strādājis pie tā uzlabojumiem, tāpēc paskatīsimies, kas vēl bez nosaukuma ir mainījies. Apskatot produktu, izmantojām globāli pieejamo Windows Server 2019 (1904.1) versiju.

Rīks ir ticis pārdēvēts un to tagad dēvē par Windows Admin Center. Maiņa bija paredzama tā kā iepriekšējais nosaukums bija codename.

Pats darbības princips nav mainījies. Uz kādas no Windows iekārtām (nav svarīgi serveris vai desktop) tiek darbināts Server Manager IS, kam pieslēdzas administratori, lai veiktu pārvaldību. Vēlējāmies izveidot īsu aprakstu par to, kā iegūt un uzstādīt šo rīku, bet patiesībā viss gaužām vienkārši lejupielādē, pāris klikšķi Next un serviss darbojas.

Pirmais, kas jāpiemin ir interfeisa izmaiņas. Pārvaldība ir izdalīta 4 apakšsadaļās – Server, Computer, Failover Cluster, Hyper-Converged Cluster. Tieši tā – tagad funkcionāls sniedzas tālāk par serveru pārvaldību.

Domēna datoriem, monitorēšanas sadaļā pievienota izmantotā diska vieta, lietotāju skaits, informācija par Windows Defender statusu. Papildus ir pievienots Event Viewer.

Dodoties tālāk, redzams, ka desktop klientiem iespējams arī pievienot Windows Features un noņemt aplikācijas.

 

Pieejama arī Devices sadaļa, pašreiz Read Only funkcionalitātē, gadījumos, kad, iespējams, kāds no lietotājiem ir netīši atspējojis tīkla adapteri un pēkšņi “nav interneta”.

Ja kāds no lietotājiem nevar piekļūt kādam no tīkla servisiem, vai arī ir nepieciešams atļaut speciālu tīkla trafiku, to iespējams uzstādīt Firewall sadaļā. Firewall ietver sevī pilnu funkcionalitāti. Vienkāršots Rule logs ļaus ātri veikt nepieciešamās izmaiņas.

Runājot par tīklu arī tā rediģēšana ir iekļauta Windows Admin Center. Tā pat ir ērtāka, ņemot vērā to, ka vairs uz Windows iekārtām nav iesējams atvērt Network un Sharing Center klikšķinot ar labo taustiņu uz tīkla ikonas. Tāpat arī IP adrese ir redzama šeit,  arī, ja adresi saņemam no DHCP.

Pieejami procesu un servisu logi, gadījumā, ja nepieciešams ko startēt / apturēt.

Registry logs, aplikāciju iestatījumu mainīšanai.

Remote desktop – nav jaunums, taču ir pieminēšanas vērts. Nepieciešams paveikt ko tādu, kas nav Admin centrā? Pieslēdzamies izmantojot RD un interneta pārlūkā atvērsies RD logs.

Pieejami arī Scheduled Tasks tiem, kam nepieciešams startēt skriptus vai aplikācijas pēc noteikta plāna.

Minētie jauninājumi attiecināmi gan uz darbstacijām gan serveriem. Nākamajā rakstā aplūkosim Windows Admin Center funkcionalitāti sasitībā ar Azure un Failover cluster.