VMware šī gada aprīlī nāca klajā ar versiju 6.7 saviem virtualizācijas risinājumiem, tai skaitā ESXi un vCSA. Būtiskie atjauninājumi:

  • ESXi quick boot, kas atļauj ļoti ātri restartēt ESXi hypervizoru, nerestartējot pašu serveri, tādējādi ietaupot laiku;
  • TPM 2.0 atbalsts;
  • vCSA pievienots dublējumkopiju plānotājs, lai veiktu plānotus vCSA backupus;
  • Uzlabots vSphere klients (HTML5) un daudzi citi jaunumi, ar pilnu sarakstu iespējams iepazīties šeit.

Ja, apskatot jaunumus, būsiet nolēmuši veikt atjauninājumus, iesakām ieskatīties šajā rakstā, lai uzzinātu kā veiksmīgāk veiktu šo procesu. Ieskatīsimies atjaunināšanas un licenzēšanas kārtībā. Pieminēsim lietas, kuras būtu nepieciešams ievērot, bet šoreiz mazāk koncentrēsimies uz step-by-step pamācībām.

Pirms procesa sākšanas iedomāsimies parastu scenāriju ar vienu vCSA serveri un pāris ESXi hostiem, kuru versijas būs 5.5-6.5. Pirms atjaunināšanas pārliecināmies par saderību ar dzelžiem, ko varam izdarīt šeit un iesakām pārbaudīt vai jūsu iekārtai ir ražotāja pielāgotas instalācijas kā tas ir HPE un daudziem citiem ražotājiem.

Atjaunināšanas process

Atjaunojot VMWare infrastruktūru var rasties jautājums – ar ko gan sākt? Šim jautājumam derētu pievērst uzmanību tā iemesla dēļ, ka nepareizas atjaunināšanas secības gadījumā, vCentrs var zaudēt savienojumus ar hostiem. Jauninot iesakām ņemt vērā šādus pamatprincipus:

  • ESXi hostus, kurus pārvalda vCentrs nedrīkst atjaunināt virs vCentra versijas, piemēram vCenter 6.0 nevar pārvaldīt ESXi 6.5 hostu, tie nav atpakaļ saderīgi. Lai atjaunināšana noritētu veiksmīgi, obligāti jāievēro atjaunināšanas secība, kas ir ļoti vienkārša – sākumā vCentrs, tad hosti. Zemāk paraugi ar to kā būtu jārīkojas mūsu iedomātajā infrastruktūrā:

VMWare upgrade path

  • vCentra atjaunināšana nav obligāta gadījumos kad hostu versijas tiek jauninātas ietvaros kuros vCentrs ir spējīgs pārvaldīt. Svarīgi ir ievērot, lai ESXi versija nebūtu pārāk veca vai kā minēts iepriekš pārāk augsta. Piemēram, hostus iespējams droši jaunināt no 6.0 uz 6.5 vai 6.7 neveicot nekādas darbības vCentrā, kamēr tā versija ir vismaz 6.7 (6.5 gadījumā ir iespējams staigāt no 5.5 uz 6.0 utt.)

  • Vēl jāmin, ka ESXi 5.5 vairs nav pārvaldāms un pievienojams vCentram 6.7. Šajā scenārijā ESXi 5.5 hosts sākumā būtu jāatjaunina līdz versijai 6.0, pēc tam vCSA un beigās arī ESXi hostus.

VMWare upgrade path

Pilnu sarakstu ar hostu un vCentru saderību ir iespējams apskatīt šajā VMware rīkā.

Licenzēšana

Būtiska lieta, kurai jāpievērš uzmanību atjauninot ir licences. Pēc atjaunināšanas kā hostiem tā centram no jauna tiks piešķirta 60 dienu izmēģinājuma licence. Neskaidrību varētu radīt fakts, ka dažām no instancēm nav iespējams pievienot klāt vecās licences, piemēram atjauninot ESXi 5.5. Atbilde slēpjas tajā, ka katram lielākajam versijas atjauninājumam ir sava licence. Mūsu scenārījā licenci atjaunot nepieciešams tikai vienam ESXi 5.5 hostam, jo vSphere 6.0 licence der gan versijai 6.5 gan 6.7, kā tas ir redzams šeit.

Licenču atjaunināšanu ir iespējams veikt portālā my.vmware.com, sadaļā Manage License Keys. Šeit mazliet sīkāk un step-by-step veidā tomēr apskatīsim pašu procesu.

VMWare licensing

Ielogojoties My VMware portālā jāizvēlas produktu un tā licenci kuru vēlamies atjaunināt. Spiežam uz pogas Check Product upgrades. Parādīsies logs ar jaunināšanas opcijām.

VMWare Licensing

Ja ir nepieciešams, turpat ir iespējams licences arī pazemināt. Šeit vienkāršs VMware video par to, kā atjaunināt licences.

Kad licences ir atjauninātas, tās ir iespējams pievienot pie uzstādītajiem hostiem un serveriem caur Manage – Licensing un Assign License. Un tas arī ir viss, pēc šiem soļiem infrastruktūra būs atjaunināta.

 

Nobeigumā – jeb TL:DR

  • Pirms procesa uzsākšanas noteikti būtu nepieciešams izveidot backup priekš vCentra un ESXi hostiem. Varbūt vēlaties uzzināt par veidiem kā to izdarīt? (Savas idejas vai vēlmes rakstiem varat iesniegt sadaļā Par mums, aizpildot “Nosūti mums ziņu!” formu);
  • Sākumā jāatjaunina vCentrs, tad hosti (skatīt izņēmumus augstāk);
  • Ja hosti tiek pārvaldīti ar vCentru, tad neuzstādīt tiem augstāku versiju kā vCentram, citādi tas vairs nevarēs tos pārvaldīt;
  • Ar vCenter 6.7 nav iespējams pārvaldīt ESXi 5.5;
  • Atjauninot VMware infrastruktūru atsevišķām instancēm ir jāatjaunina arī licences.

Ja esat izlēmuši veikt atjaunināšanu, cerams, ka šis raksts jums palīdzēs vairāk izprast atjaunināšanas procesu, un ja tas jau bija zināms, tad atsvaidzinās un varbūt papildinās jau esošās zināšanas. Pats process ir ātrs un elementārs, ir tikai nepieciešams zināt tā kārtību. Ja nu tomēr rodas kādas kļūdas vai jautājumi droši sazinieties ar mums, ar prieku mēģināsim palīdzēt.