Microsoft project Honolulu – rīks, kas ļauj ievērojami ērtāk pārvaldīt Windows serverus.

Honolulu uzstādīšana un izmantošana ir gaužām vienkārša – infrastruktūrā jāuzstāda Windows instance, kurā atradīsies Honolulu, tā var būt virtuāla vai fiziska, darboties kā serveru pārvaldības gateway, vai tikt uzstādīta jau uz kāda no pārvaldāmajiem serveriem.

Microsoft Honolulu

Iekārtā tiek instalēts Honolulu (lightweight – 30MB, uzstādīšana ir pretty straight forward, nepieciešams vien norādīt portu, kurā serviss griezīsies, pēc noklusējuma, tas būs kāds no 6xxx portiem, to arī ir iespējams pieņemt, galvenais neuzstādīt portu, kurā jau darbojas serviss). Pēc instalācijas, uzstādītajā iekārtā automātiski sāks darboties web-serveris, pie kura klients, izmantojot interneta pārlūku varēs pieslēgties. Pagaidām gan tiek atbalstīti tikai Edge un Chrome pārlūki.

Pieslēdzoties uzreiz parādās Server Manager logs.

Server Manager

Serveri tiek pievienoti pēc hostname, tādēļ IP adreses nederēs. Kad tika pievienoti serveri, tika mēģināts arī pievienot ārpus domēna esošus serverus, kas neizdevās (DNS serverī tika norādīti visi nepieciešamie ieraksti) iespējams, ka tas ir aiz Honolulu funkcionalitātes, Windows dokumentācijā par to nekas netiek minēts. Pievienot iespējams arī no CSV un TXT failiem, kaudze serveru galvassāpes nesagādās. Honolulu ir iespējams pievienot arī datorus, failover un pat hyperconverged klāsterus, gadījumos kad tiek izmantots, piemēram, Storage Spaces Direct.

Pēc pievienošanas, izvēloties kādu no serveriem, atvērsies Overview logs, kurā detalizēti tiek attēlota vispārēja servera informācija, resursu patēriņš. Iespējams mainīt servera nosaukumu, domēnu, mainīt remote desktop iestatījumus, tāds kā Task manager un Computer properties apvienojums.

Honolulu Overview

Atrodoties servera Overview lapā, Honolulu piedāvā rīkus, ar kuru palīdzību iespējams pārvaldīt serverus. Rīku klāsts ir iespaidīgs, ātri apskatīsim, ko katrs dara.

  1. Cerificates – Ja kādreiz bija nepieciešams atvērt MMC, pievienot Cerificates snap-inu, izvēlēties iekārtu, kādus iekārtas sertifikātus rādīt (datora, lietotāja), tad tagad tas tiek atvieglots ar vienu vienkāršu logu. Viss kas ir nepieciešams ir jāizvēlas vajadzīgais serveris un voila! Iespējams skatīt gan lokālos iekārtas gan lietotāja sertifikātus.
  2. Devices – iespējams aplūkot servera komponentes (ļoti ērti Server Core/HyperV gadījumos), tās noņemt, skatīt rekvizītus.Honolulu Devices
  3. Events – identisks Event Viewer rīks. Gluži kā uz Windows eventi tiek šķiroti attiecīgajās kategorijās. Logus iespējams filtrēt, dzēst vai eksportēt.
  4. Files – mini failu pārvaldnieks pārlūkā. Ērti iespējams pārlūkot serverim pievienotos diskus, augšupielādēt/lejupielādēt failus, lai gan nav iespējams piekļūt šārēm, mainīt atļaujas.Honolulu Files
  5. Firewall – ietver būtiskākās ugunsmūra daļas, portu manipulēšanu, profilu rediģēšanu.
  6. Local users and groups – iespējams pārvaldīt lokālos lietotājus, taču nav iespējams rediģēt grupas. Domēna kontrolierim šī sadaļa nav pieejama.
  7. Network – ļauj mainīt fizisko ethernet adapteru IPv4,6 iestatījumus.Honolulu Ethernet
  8. Powershell – attālināts Powershell, gadījumos, kad Honolulu nesniedz nepieciešamo funkcionalitāti (spilgts piemērs no paša Honolulu – pievienojot Roles or Features nav iespējams norādīt instalācijas avotu (piemēram instalējot GUI uz Core laiduma), ar Powershell komandrindā tas ir iespējams. Ātri un ērti.Honolulu Powershell
  9. Processes – identisks Task Manager rīks, iespējams veikt darbības ar procesiem.
  10. Registry – ašs reģistra pārvaldnieks, pieejama import, export funkcionalitāte.
  11. Remote Desktop – attālinātā darbvirsma (ja tā nav iespējota, to var ieslēgt turpat Honolulu). Pietrūkst tikai full-screen režīma.Honolulu RemoteHonolulu Settings
  12. Roles and features – iespējams pievienot servera funkcionalitāti. paziņojumu joslā iespējams sekot instalācijas norisei.Honolulu Roles
  13. Services –  vienkāršots servisu pārvaldības rīks, pieejamas funkcijas start/stop/restart. Neietver detalizētu servisu kontroli (piemēram delayed start).
  14. Storage – Files and Storage services rīks, iespējams pievienot VHDs, mainīt diska volumes, inicializēt disku, skatīt kādas failu šāres ir izveidotas uz diska.Honolulu Storage
  15. Storage replica – lai izmantotu nepieciešama storage replication funkcionalitāte, kuru iespējams pievienot no Roles and Features sadaļas. Piedāvā veikt storage replikāciju starp serveriem vai klāsteriem – disaster recovery risinājums.
  16. Virtual machines – ja serverī ir iespējota Hyper-V loma vai arī tas ir dedicated Hyper-V serveris, ar virtual machines sadaļu ir iespējams skatīt virtuālo mašīnu skaitu, statusus, patērētos resursus kas darbojas uz servera. Zemāk ātrs overview logs un resursu izmantošanas lodziņš.Honolulu Virtual MachinesHonolulu ResourcesVirtuālo mašīnu inventory logā ir iespējams aplūkot pašas virtuālās mašīnas, izveidot, rediģēt un pieslēgties pie tām. Lai gan jāpiemin, ka rediģēšana ir iespējama tikai tad, kad VM ir izslēgta. Darbojas kā vienkāršots VM pārvaldnieks.
    Honolulu VirtualMachines
  17. Virtual Switches – ļauj labot un mainīt virtuālos switčus.
  18. Windows update – Windows update logs, sevi paskaidrojošs, iespējams veikt tās pašas darbības kā no desktop Windows update, var veikt ieplānotus restartus, skatīt atjauninājumu vēsturi.

Projekts Honolulu piedāvā iespēju pievienot paplašinājumus, kas būtībā ir tie paši rīki, kurus pirmīt apskatījām. Pagaidām gan nav iespējams iegūt papildu paplašinājumus un pieejami ir tikai noklusējuma, taču tas izskatās daudzsološi. Turklāt pats Microsoft min, ka sniegs atbalstu un iespēju trešo pušu izstrādātājiem pievienot savus paplašinājumus.

Honolulu Extensions

Noņemot noklusētos paplašinājums tos atkal ir iespējams pievienot no Available Extensions joslas, tā kā funkcionalitāte netiek zaudēta.

Honolulu ir tikai technical preview stadijā un tas attaisno, iespējams, vēl nepievienoto funkcionalitāti, neizlabotos bugus un citreiz nesteidzīgo GUI. Taču šis rīks sniedz iespēju pārvaldīt visus Windows Serverus no jauna un moderna web interfeisa. Lietas, kas prasītu logošanos, rīka meklēšanu, konsoles pievienošanu un beidzot izmantošanu, tagad ir pieejamas “uz paplātes” (neskatoties uz trūkstošo advanced funkcionalitāti, AD un DNS). Visi galvenie rīki ir šeit, kas arī ir tā galvenais trumpis. Ņemot vērā ka tas ir izstrādes stadijā, diemžēl tas vēl pagaidām nav produkcijā izmantojams produkts (bieži nācās saskarties ar kļūmēm un bugiem), taču esošajā stadijā priekš SMB šis, būtu go to pārvaldības rīks un ir jauki, ka visi nepieciešamie rīki atrodas vienuviet. Turklāt atverot nepieciešamos portus uz rūtera, ir iespējams Honolulu pacelt onlainā un pārvaldīt savu infrastruktūru no jebkuras vietas (drošāk jau laikam būtu izmantot VPN). Nevaram sagaidīt, kad Honolulu sasniegs šādu līmeni, lai to varētu aktīvi implementēt esošajās infrastruktūrās un vairāk administratoru pie tā varētu pieķerties. Noteikti apskates cienīgs produkts, vairāk info šeit.