MDT WDS Deployment

Deployment – /dɪˈplɔɪm(ə)nt/ – the action of bringing resources into effective action – darbība, lai sagatavotu resursu izmantošanai.

Šādi “Google” raksturo vārdu deployment. Savukārt, pielāgojot to IT industrijai, par resursu varam uzskatīt datoru, serveri vai iekārtu, ar kuru strādās gala lietotājs.

Nereti lielos uzņēmumos, ar lielu datoru skaitu nākas uzstādīt dažāda veida iekārtās dažāda veida operētājsistēmas. Lai risinātu šo problēmu, nereti tiek izmantoti dažādi OS deployment rīki. Bet runājot atklāti, ja datoru skaits nepārsniedz 10 datorus, tad vieglākais un varbūt arī pareizākais veids, kā uzstādīt operētājsistēmu datorā būtu vecā labā diska metode vai USB.

Kas būtu jāņem vērā veidojot OS deployment risinājumu, lai tā izmantošana būtu lietderīga?

Ikreiz kad tiek ieviests jauns risinājums, tā ieviešana un uzturēšana prasa laiku un enerģiju. Tāpēc, ja tomēr ikdienā nenākas sastapties ar šādu milzīgu datoru apjomu, tad šāda risinājuma izveide, beigās var izrādīties daudz dārgāka, laika un naudas ziņā. Tā sākumā būtu arī jāapgūst vai sliktākajā gadījumā jānoalgo kāds, kas to varētu pārzināt.

Ja nu tomēr tiek izlemts, ka jūsu IT infrastruktūra ir pietiekoši liela un šāds risinājums palīdzētu atvieglot tās pārvaldību, tad otrs aspekts, kas būtu jāizlemj, ir pareizā programmatūra.

MDT ir Microsoft veidots risinājums, kas ļauj automatiski uzstādīt operētājsistēmas, izmantojot tīklu, uz dažādām iekārtām.

MDT darbojas tā, ka tas izveido tīkla vietu (šāri), kas satur visus sev nepieciešamos datus – operētājsistēmas, draiverus, programmatūras atjauninājumus.

MDT darbojas kopā ar WDS – Windows deployment services, kas nodrošina PXE servera funkcionalitāti, tīklā palaižot iepriekš norādītu MDT startēšanās (boot) failu, bet par to mazliet vēlāk.

Pirms MDT uzstādīšanas, derētu aplūkot prasības, kas nepieciešamas , lai tas varētu darboties

  • MDT – saite, kur iespējams iegūt MDT.
  • Windows ADK (Lai iegūtu Windows PE – pirmsinstalācijas vidi un Deployment Tools – nepieciešamos rīkus priekš MDT)
  • Iekārtu ar uzstādītu Windows Server 2008 vai jaunāku operētājsistēmu kopā ar Windows Deployment Services servera lomu (Aktīvā Direktorija nav nepieciešama, šie servisi var darboties patstāvīgi).
  • Servera lomu iespējams pievienot dodties uz Server Manager – Add Roles and Features – Windows Deployment Service. Skatīt bildi zemāk.

  • Aktīvu DHCP serveri
  • Administratora parole un lietotājvārds, lai piekļūtu tīkla mapei

Kad visas nepieciešamās prasības ir nodrošinātasun programmatūra uzstādīta, beidzot var sākt darboties, atverot DeploymentWorkbench, kur notiks Windows OS deploymenta sagatavošanas darbi.

Sākumā ir jāizveido MDT DeploymentŠhāre, kur tiks glabāti visi faili. Kad šāre ir izveidota, nepieciešams importēt Operētājsistēmu (labais taustiņš uz Operating systems – Import OS). Importēt ir iespējams tikai Microsoft veidotas operētājsistēmas, ne vecākas par Windows 7 (tās var deployot izmantojot ConfigMgr2007). OS iespējams importēt vēl divos dažādos veidos – izvēloties Windows instalācijas source file direktoriju vai izvēloties gatavu Windows Image failu(gadījumos, kad uzņēmumam jau ir sava sagatavota Windows versija), vai arī iegūstot nepieciešamos failus no cita Windows Deployment Servera.

Pēc operētājsistēmas importēšanas, nepieciešams izveidot Task Sequenci.

Task Sequence – Instrukciju kopa, kuru MDT izpildīs, kad tas tiks startēts uz ierīces. Tā saturēs datora rekvizītus, lokālā iebūvētā administratora paroli, klaviatūras izkārtojumu, lokāles un citu informāciju. To visu ir iespējams mainīt arī deploymenta laikā, kā arī automatizēt, iepriekš norādot datora informāciju atsevišķos failos. Uzstādīšanas laikā iespējams izvēlēties sev piemēroto Task Sequenci un tad, izmantojot vedni, arī modificēt sev nepieciešamos uzstādījumus.

Šajās šārēs ir iespējams pievienot arī atsevišķas programmas un draiverus. Draiverus ieteicams kārtot pēc mapēm, lai atvieglotu to pievienošanu Task Sequencei.

Kad draiveri ir pievienoti, atjauninot Deployment šāri, tie automātiski tiks pievienoti ģenerētajam boot failam.

Deploymeta laikā iespējams izvēlēties kādas programmas būs nepieciešamas, tas ļauj MDT būt elastīgam, jo nav limitēts tikai vienas iekārtas ietvaros (kā tas bija agrāk, kad katram datoram bija savs WIM fails, kas sevī jau saturēja visu nepieciešamo programmatūru katrai iekārtai).  Būtu vērts piefiksēt automatizēšanas nolūkos to, ka Task Sequence uzdevumā, pie programmām būtu nepieciešams norādīt /S (silence) slēdžus, kas programmu uzstādīs automātiski fonā (jo programmas tiek uzstādītas Task sequence pēdējā posmā palaižot instalācijas exe failu un, ja šo slēdžu nebūs, tad programma apstāsies pie instalācijas Welcome loga, kā tas parasti notiek instalējot programmatūru un instalāciju būs nepieciešams veikt manuāli).

Pievienojot programmas, jānorāda tās atrašanās vieta un no tās tiks palaista komanda, kā jau minēts iepriekš, blakus norādot Silent atribūtu.

Kad šāre ir sagatavota, nepieciešams ģenerēt boot failus, kurus izmantos klienti. Labais taustiņš uz šāres – Update Deployment Share.

Tiks ģenerēti nepieciešamie boot faili.

Kad tas ir sagatavots, nepieciešams konfigurēt WDS, kas kalpo kā PXE serveris – klienti pie tā pieteiksies un tālāk izmantos iepriekš ģenerēto MDT boot failu. To ir iespējams iegūt pievienojot boot failu caur Add Boot Images un dodoties uz ..\\DeploymentShare\Boot un izvēloties sev vēlamo arhitektūru. Optimāli – izvēloties abus failus.

WDS ir lielisks deploymenta risinājums, kas noderēs vienkāršu OS deploymentam. Tomēr tam ir mazāka funkcionalitāte nekā MDT.

Īsumā tas arī ir viss. Pēc šiem soļiem jums būs pieejama funkcionāla Deployment sistēma. Tagad jebkura iekārta kas tiks startēta tīklā, varēs sazināties ar izveidoto serveri un deploymenta process varēs sākties. Ierīce tiks startēta Pre-Install vidē, kur būs iespējams izvēlēties izveidotās Task Sequences, rediģēt datora parametrus un, pēc pāris minūtēm dators būs gatavs lietošanai.

Izvēlamies mūsu izveidoto Task Sequence.

Norādām visus nepieciešamos datora parametrus un Windows Deployments sāksies.

Ko tagad? Tagad pasaule ir jūsu rokās, pasaule ir jūsu austere – tagad varēsiet izpētīt dziļāku MDT funkcionalitāti. Aizmirsu piebilst – MDT ir pieejams bez maksas. Kā bezmaksas rīks, tas  noteikti ir izmantošanas vērts un apskates cienīgs. Šādu rīku izmantošana var aiztaupīt jūsu laiku uzstādot, automatizējot un atvieglojot administratīvos uzdevumus.