Pēc Gartner prognozēm, līdz 2018. gadam 40% lielo uzņēmumu izvēlēsies bezvadu tīklu kā noklusēto savienojumu stacionārajām iekārtām – galda datori, stacionārie telefoni, projektori, konferenču telpu iekārtas.

Jau 2014. gadā Gartner izteica šo prognozi un sekojot līdz industrijas tendencēm var diezgan droši apgalvot, ka šī prognoze piepildīsies. Patiesībā, ar strauji augošo Internet of Things (IoT) trendu, kas pēc Gartner teiktā, līdz 2020. gadam sasniegs 50 miljardus tīklam pieslēgtas IoT iekārtas, tradicionālā (vadu) tīkla infrastruktūra vairs nav spējīga pielāgoties strauji augošajām prasībām.


Pēdējo gadu laikā bezvadu tehnoloģijas ir piedzīvojušas eksponenciālu izaugsmi un no 11Mb/s ātruma ar 802.11b standartu līdz 2.5Gb/s ar nesen izziņoto, 802.11ac (WAVE 2). Bezvadu tīkla ātrums jau pārsniedz tradicionālā vadu tīkla ātrumu 2.5 reizes, līdz ar to, plānojot esošās tīkla infrastruktūras atjaunošanu Wi-Fi var būt vērā ņemama alternatīva. Runājot par infrastruktūras uzlabošanu, Hewlett Packard Enterprise ir izstrādājis HPE Smart Rate tīkla interfeisu, kas ļauj, izmantojot tradicionālos CAT5 kabeļus, padot līdz pat 5Gb/s uz bezvadu tīkla iekārtām.

Tradicionāli uzbūvēt lielāku bezvadu tīkla infrastruktūru ar biznesa vajadzībām atbilstošu kopēju administrēšanu un drošības līmeni ir bijis izaicinājums un bieži vien finansiāli dārgs risinājums, proti, bija nepieciešamas fiziskas iekārtas – kontrolieri. Mūsdienās paši piekļuves punkti (Access Point) jau ir kļuvuši pietiekami jaudīgi, lai spētu paši pildīt fizisko kontrolieru funkcijas.

Aruba gadījumā (Aruba Instant) viens no piekļuves punktiem (AP) uzņemas kontroliera lomu un attiecīgi ir spējīgs automātiski atpazīt un pārvaldīt visus pārējos tīklā esošos Aruba piekļuves punktus. Administratoram atliek tikai vienu reizi nodefinēt bezvadu tīkla parametrus, politikas un tie automātiski tiks izplatīti arī uz pārējiem piekļuves punktiem. Papildus, piekļuves punkti savā starpā nodrošina augstu pieejamību – gadījumā, ja AP ar kontroliera lomu pārtrauks strādāt, tā funkcijas automātiski pārņems kāds cits no strādājošiem AP.

Sarežģītākās infrastruktūrās vai uzņēmumos ar vairākām filiālēm ir pieejami advancētāks pārvaldības risinājumi: Aruba AirWave un Aruba Central.

Aruba AirWave ir uzņēmuma iekšienē uzstādāms (kā virtuāla mašīna vai fizisks serveris) pārvaldības rīks, kas papildus piekļuves punktos esošajai funkcionalitātei dod sekojošas priekšrocības:

  • Iespējams pārvaldīt pilnu tīkla infrastruktūru, ieskaitot Aruba tīkla komutatorus;
  • AP novietojuma plānošana, heatmap;
  • Plašāka analītika – lietotāju monitorings, tīkla noslogojums
  • Esošo un potenciālo kļūdu, problēmu monitorings;
  • Izmantojot Aruba ClearPass iespējama uzlabota lietotāju, biznesa ierīču un viesu piekļuves kontrole

Aruba Central ir mākoņu risinājums, kas iekļauj AirWave pamatfunkcijas vienkāršotā izpildījumā ar mazāk detalizētām atskaišu iespējām un vienkāršāku, intuitīvāku pārvaldības interfeisu, kā arī, atšķirībā no AirWave, kam nepieciešamas lielākas sākotnējās kapitāla investīcijas (Licences + virtuālais vai fizisks serveris), Aruba Central ir ikgadēja abonēšanas maksa.

Kopumā, lai bizness varētu būt elastīgāks un pielāgot savu tīkla infrastruktūru nākotnes izaicinājumiem, Aruba piedāvā risinājumus, kas sniedz biznesam svarīgo drošību, pārvaldības iespējas un caurskatāmību ar vairākiem pārvaldības rīkiem, kas palīdzēs gan vienkāršākās infrastruktūrās, gan izaicinošākos risinājumos.