Windows Server 2016 ir Microsoft jaunums! Šī versija ir cloud-ready operētājsistēma kas nodrošinās vēl augstākas klases pieejamību, plašāku drošību, lielāku produktivitāti, kā arī pavērs Jums jaunas iespējas savienojot Windows Server 2016 ar Microsoft Azure. Papildus jaunajai operētājsistēmai ir apstiprināti un nedaudz papildināti licencēšanas noteikumi, papildināta informācija par pieejamajām versijām, kā arī precizēti Windows Server 2016 servisa un uzturēšanas noteikumi.

MICROSOFT WINDOWS SERVER 2016 VERSIJAS:

  • Windows Server 2016 Datacenter: Šī versija ir piemērota Datu centriem, kā arī mākoņa videi.
  • Windows Server 2016 Standard: Šī versija ir piemērota fiziskai vai minimāli virtualizētai videi.

*Programmatūras apdrošināšana ir nepieciešama, lai izveidotu un darbinātu Nano Server.

Šajā tabulā ik viens no Jums var salīdzināt Windows Server 2016 Standard un Windows Server 2016 Datacenter, šīm divām Windows Server 2016 versijām varam saskatīt atšķirības un katrs no Jums pēc vajadzības var izvēlēties sev piemērotāko.

Izņemot Windows Server 2016 Standard un Windows Server 2016 Datacenter, klientiem būs iespēja izmantot vēl citas versijas:

  • Windows Server 2016 Essentials: Pielāgota un paredzēta maziem uzņēmumiem kuros darbojas līdz 25 lietotāji un līdz 50 iekārtas. Šī Essential versija būs labi piemērota klientiem kuri līdz šim izmantojuši Foundation versiju, kas vairs nebūs pieejama Windows Server 2016.
  • Windows Server 2016 MultiPoint Premium Server: Sniedz iespēju vairākiem lietotājiem piekļūt vienam datoram, šī versija būs pieejama tikai priekš akadēmiskās licences vides.
  • Windows Storage Server 2016: Speciāliem OEM glabāšanas risinājumiem, pieejams Standard un Workgroup versijām caur OEM kanāliem.
  • Microsoft Hyper-V Server 2016: Bezmaksas virtualizācijas risinājums.

WINDOWS SERVER 2016 LICENCĒŠANA:

Microsoft ir precizējuši un atklājuši nozīmīgas detaļas, kas skars Windows Server 2016 licencēšanu:

  1. Windows Server 2016 versija licencēsies pēc serverī esošo procesoru fizisko kodolu skaita, nevis kā bijām pieraduši, pēc procesoru skaita serverī.
  2. Serveri ir jālicencē balstoties pēc kodolu skaita, kas atrodas uz katra procesora. Katram serverim ir nepieciešamas, kā minimums 16 kodolu licences, neatkarīgi no uzstādīto procesoru kodolu skaita.
  3. Katram fiziskam procesoram ir vajadzīgas kā minimums 8 kodolu licences, neatkarīgi no uzstādīto procesoru kodolu skaita.
  4. Viena Windows Server 2016 licence sevī ietvers divas kodola licences. Precizējumi un papildinājumi jaunajam modelim sevī iekļauj to, ka astoņas divu kodolu licences būs kā minimums, lai nolicencētu katru fizisko serveri, tas būtu – ja rīcībā esošajam serverim ir 2 procesori ar 6 fiziskiem kodoliem, lai nolicencētu šo serveri, būtu nepieciešams iegādāties astoņas divu kodolu licences, ta vietā lai iegādātos sešas divu kodolu licences, astoņas divu kodolu licences ir kā minimums, katram fiziskam serverim.
  5. Divu kodolu licences cena katrai versijai būs viena astotā daļa no tās cenas, kāda tā bija Windows 2012 R2 divu procesoru licencēšanas modeļa licencei.
  6. 16 kodolu licenču cena gan Windows Server 2016 Standard, gan Windows Server 2016 Datacenter būs tāda pati, kāda tā bija, licencējot pēc iepriekšējā divu procesoru principa.
  7. Esošos Windows Server 2012 R2klientus, kuriem ir aktīva Software Assurance, šīs pārmaiņas neskars. Viņiem tiks nodrošināta bezmaksas pāreja uz Windows Server 2016 nepieciešamo licenču skaitu, lai pilnībā nosegtu esošo serveru infrastruktūru.

Microsoft arī ir pacentušies un precizējuši informāciju, kas skars Windows Server 2016, virtualizāciju.

  1. Standarta licences versija, kā līdz šim, piedāvās iespēju izveidot divas virtuālās mašīnas, ar noteikumu, ka visi servera procesoru fiziskie kodoli ir licencēti. Par katrām nākamajām divām virtuālajām mašīnām uz šī paša servera, lai tās piesaistītu, visiem attiecīgā servera procesoru fiziskajiem kodoliem vēlreiz ir jāpiešķir nepieciešamo licenču daudzums.

Šis precizējums skars tikai Windows Server 2016 Standard versiju, Windows Server 2016 Datacentre versijai virtuālo mašīnu skaits ir neierobežots.

PIEMĒRAM: Klientam ir pieejams serveris ar diviem procesoriem, katram no šiem procesoriem ir divpadsmit fiziski kodoli un divas virtuālās mašīnas, lai Jūs varētu lietot Windows Server 2016 versiju, Jums būs jaiegādājas 12 licences (viena licence nosedz divus fiziskus procesora kodolus), ja jau esošās divas virtuālās mašīnas vēlaties papildināt ar vēl divām virtuālajām mašīnam, tad Jums būs nepieciešams iegādāties esošajām 12 licencēm vēl 12 licences, kas kopā sastāda 24 licences, kuras būtu attiecināmas 48 fiziskiem kodoliem.